Bayram öncesi baklava uyarısı: Fıstıkları gıda boyasıyla yeşile boyayıp fıstık diye satıyorlar
Adana’dabaklava ustaları, ucuz baklavaların içine konan katkı maddeleri ve gıda boyaları fıstıklara Karşı uyarıldı. Ayrıca ustalar baklavadaKullanılan kalitesiz yağın zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala baklavacılar telaşa kapıldı. Baklavayı bayram ikramı sananlar tepsi siparişi alırken, baklava ustaları merdiven altı denilen ucuz baklavada oynanan oyunlara dikkat çekti. 3 kilo 300 gramlık fıstıklı baklava tepsisi bin lira, cevizli baklava ise 500-600 lira civarında satılıyor. Şerbetiyle köpüren baklavalar iştah açarken, ustalar merdiven altından çağırılan ucuz baklavaların püf noktalarını anlattı.
Fıstıklı baklavadaki oyunların insanların cebine hitap ettiğini ancak ağız tadını ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten ustalar, antep fıstığı yerine gıda boyası ile boyanmış fıstık kullanıldığını söylediler. Baklavada kullanılan kalitesiz yağın mide rahatsızlıklarına yol açtığını ve hatta zehirlenmelere yol açabildiğini de dile getirdi.
‘Gıda ile boyanmış fıstık kullanıyorlar’
hlas Haber Ajansı’na konuşan işletme sahibi Can Delibalta, bayram öncesi onlarca tepsi tatlı siparişi aldıklarını söyledi. Delibalta, “Siparişlerimizi almaya başladık. Çok şükür bizde çok var Baklava her yerde satılıyor. Kaliteli malların fiyatından zaten bellidir. Bazı işletmeler artık yer fıstığını makinede öğütüp gıda boyası kullanıyor. İnsanların bunu anlaması zor. İnsanlar tatlıyı bildiği ve beğendiği yerden almalı. Baklava fiyatları da malum. 150 liralık baklava var, 500 liralık baklava da var”dedi.
‘Kalitesiz yağ mideyi rahatsız eder’
Delibalta, ‘Bayramda damak tadınız bozulmasın diye ucuz baklava almayın’ uyarısında bulundu. “Bayramda damağınızdaki lezzeti kaçırmamak için mutlaka baklava aldığınız yerlerden alın. Baklavanın ilk malzemesi hamur, diğer malzemesi ise yağdır. Kalitesiz yağ kullanmak mide rahatsızlıklarına yol açar ve zehirlenmelere neden olur. İyi bir baklava üretebilmek için kaliteyi gözden kaçırmamak gerekir.” O konuştu.
‘Vatandaş kötü baklavayı tam olarak anlamıyor’
Baklava ustası Orhan Çetin de şunları söyledi: “İyi bir baklavanın püf noktası, hamurun ince olması, iyi yağ ve kaliteli fıstık kullanılmasıdır. Sahte baklava olmaz. Malzemeden çalınan baklava var. Vatandaş kötü baklavadan tam olarak anlamıyor. İlgililer bunu anlıyor. Müşteriye 2 günlük baklavayı yeni verseniz bile size inanırsa alır. Bu nedenle baklavayı bilinen, kaliteli yerlerden almak gerekiyor” dedi.söz konusu.