Edirne’de Toplu Taşıma Ücretleri Yüzde 40 Arttı
Edirne Toplu taşıma ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Oda başkanları Edirne Belediye Meclis toplantısına katılarak esnafın sorunlarını dile getirdi. Edirne Toplu Taşıma Sistemi (ETUS) Lideri Hakan Giyik, “Zam talebimiz bizi tatmin etmezse yine aynı şeylerle karşılaşacağımızı bilmenizi isterim. Çünkü kontağı kapatmak bize yakışmaz. Bu bizim işimiz” dedi. Mesleğimiz, işimiz ama artık araçlarımızı hareket ettiremeyeceğiz.”
Edirne Belediye Meclisi’nin bugün gerçekleştirilen olağan toplantısında, kentteki minibüs, taksi ve servis ücretlerinin artırılması ile ETUS’a sağlanan gelir desteğinin artırılması talebi görüşüldü ve karara bağlandı. Edirne Belediye Meclisi’nin aldığı kararla T, M, S plakalı taşıma ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Artışla birlikte ETUS şehir içi toplu taşıma ücreti öğrenciler için 11 lira 90 kuruşa, siviller için ise 16 lira 80 kuruşa çıktı. Edirne Belediyesi’nin ETUS için gelir tabanı araç başına 8 bin 100 olarak belirlendi. Yüzde 40 artışla taksi açılış fiyatı 28 liraya, indi-bindi fiyatı ise 60 liraya çıktı.
“BURADA SİYASET YAPMIYORUZ”
Oda liderlerinin katıldığı toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Biz burada siyaset yapmıyoruz. Burada esnafımızdan rahatsız olmuyoruz. 6-7 ay sonra” dedi. oy orada. Hepimiz bu esnafların yanına gidip ‘Bize oy verin’ diyeceğiz. Söylemeyecek miyiz? Biz söyleyeceğiz. “Bu esnaflar ileride karşılaşacakları sorunları bize anlatacaklar çünkü kanun bize bu esnafın tarifelerini artırma yetkisini verdi” dedi.
“ÇALIŞMALARIMIZA MÜŞTERİ OLUN”
Edirne Toplu Taşıma Sistemi (ETUS) Lideri Hakan Giyik, şunları söyledi:
“Bilmenizi isterim ki zam talebimiz karşılanmazsa yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Çünkü kontağı kapatmak bize yakışmıyor. Bu bizim mesleğimiz, bizim işimiz ama yapamayacağız” Artık araçlarımızı hareket ettiremeyeceğiz. Geçen gün bir siyasi parti temsilcisi beni arayıp ’20-25 dakika 7 numarayı çevirin’ diyor. ‘Bunu yapıyorsun, bunu neden yapıyorsun?’ Çok üzgünüm, şunu söyledim: ‘Çalıştığımıza şükredin.’ “Şu anda günlük 2 bin 500-3 bin TL kayıpla günü kapatıyoruz. Hiçbir işletme zararla kapattıktan sonraki gün yoluna devam edemez.”
“ARTIK TAKİPLER ARTTI”
Edirne Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Göksel Çakman, “Pandemide en büyük kaybı yaşayan esnaflardan biriyiz. Hemen teması kestik, hiç çalışmadık. Fiyatlar yükseldi” ondan sonrası artık ikincil artışlar, hepimizin ortak noktası bu…”
“ÇOK ÇALIŞARAK ÇOK KAZANDIK”
Edirne Şoförler ve Otomobil Esnafları Odası Başkanı Ali Şahin, şunları söyledi:
“Geceleri birçok taksi durağında taksi kaçırıyoruz. Neden? Bir kişi daha kiralanırsa başka bir maliyet daha olur. Böyle bir fayda yok. Eskiden çok çalışarak çok kazanıyorduk. Çok çalışıyoruz. Lastik almaya gidiyoruz ama alamıyoruz. Çalışanın maaşını, “Bu esnaf sigortasını ödemekte zorlanıyor… O yüzden sizden bize destek olmanızı rica ediyoruz. Edirne halkına hak ettiği hizmeti vermek istiyoruz.”
“BUNLARIN HEPSİ EN KISA ZAMANDA İDAM EDİLECEK”
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Garanti Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, şöyle konuştu: “Edirne’de kredi kullanan 1.500’e yakın şoför arkadaşım var. Şu anda borçlarını ödeyemiyorlar. Yakın gelecekte hepsine icra takibi yapılacak. Ben de onlar gibi şoförüm, benim de minibüsüm var, onlar bizim arkadaşlarımız.” “Para kazansın. Markete gittiğinde tüm esnafın işine yaramalı. Markete, kırtasiyeye gitmeli” dedi.
“ESNAF ARTIŞI KENDİ BAŞINA İSTEMİYOR”
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “Ben de artışa karşıyım ama şu da var. Esnaf tek başına artışı istemiyor. Her artış yeni bir kaybın kaybı anlamına geliyorsa” dedi. Müşteri. Esnaf olan arkadaşlar bunu çok iyi biliyorlar.” .
“FAZLA ŞEYE DAYANACAK GÜCÜMÜZ YOK”
Taksi şoförü Birol Yüzer de şunları söyledi:
“En büyük tüketimimiz akaryakıt. Ayrıca lastik, sigorta ve vergiler de çok maliyetli. Sıfır tüketme noktasına geldik. Seçimlerde 18 küsur lira olan akaryakıtın fiyatı 38 liraya ulaştı. Korkunç bir maliyet. Hizmet kalitesinden ödün vermek istemesek de sıfır tüketme noktasına geldik. “Tamamen aşağıya. Belli bir noktadan sonra artık dayanacak gücümüz kalmıyor.”